opis opis
Internetowy Sklep dla podmiotów gospodarczych

POLITYKA PRYWATNOŚCI


CEL DOKUMENTU

Celem niniejszej polityki prywatności jest przekazanie informacji na temat tego, jak „ROMIKO” gromadzi i przetwarza dane osobowe, gdy wykorzystywana jest nasza strona internetowa. Obejmuje to wszystkie dane osobowe, jakie zostaną podane za pośrednictwem tej strony internetowej, między innymi, kiedy przekazane zostaną dane osobowe w naszym formularzu zapytania, służącym do kontaktu z nami oraz podczas składania zamówień za pośrednictwem strony.

Zarazem celem polityki jest należyte informowanie o sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych, szczególnie wobec treści przepisów o ochronie danych osobowych, w tym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”).

Prosimy o zapoznanie się z treścią niniejszej Polityki Prywatności oraz z dodatkowymi informacjami.


ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH

„ROMIKO” Robert Mikos z siedzibą w Warszawie, ul. Ceramiczna 18 lok.331, NIP 524-102-74-40

(dalej "ROMIKO" lub "Administrator") jest administratorem w rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, w odniesieniu do danych osobowych, będących osobami fizycznymi. Oznacza to, że jesteśmy odpowiedzialni za
wykorzystywanie Twoich danych w sposób bezpieczny.                                 .                           

We wszelkich sprawach związanych przetwarzaniem danych osobowych można kontaktować się za pośrednictwem adresu mailowego: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .


CZYM SĄ DANE OSOBOWE I JAKIE DANE SĄ GROMADZONE

Dane osobowe są to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Możliwą do zidentyfikowania osobą fizyczną jest osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej.

O ile nie wynika inaczej z umowy lub innego instrumentu prawnego zawartego z innym administratorem danych, w „ROMIKO” nie przetwarza danych osobowych ujawniających pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub światopoglądowe, przynależność do związków zawodowych, oraz nie przetwarza danych genetycznych, biometrycznych w celu jednoznacznego zidentyfikowania osoby fizycznej lub danych dotyczących zdrowia, seksualności lub orientacji seksualnej tej osoby.

 Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony praw i wolności osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewniając, że przetwarzane dane te są:

  • przetwarzane zgodnie z prawem, rzetelnie i w sposób przejrzysty;
  • adekwatne, stosowne oraz ograniczone do tego, co niezbędne do celów, w których są przetwarzane;
  • prawidłowe i w razie potrzeby uaktualniane;
  • przechowywane przez okres nie dłuższy niż jest to niezbędne do osiągnięcia celów, w których są przetwarzane;
  • przetwarzane w sposób zapewniający odpowiednie bezpieczeństwo danych osobowych, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem ochronę przed zniszczeniem lub uszkodzeniem, oraz przypadkową utratą. Wykorzystywane są odpowiednie środków techniczne i organizacyjne.
  • zbierane w konkretnych, wyraźnych prawnie uzasadnionych celach i nieprzetwarzane dalej w sposób niezgodny z tymi celami,


CZYM JEST PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH

Przetwarzanie danych osobowych to jakiekolwiek operacje lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, polegające na: zbieraniu, utrwalaniu, organizowaniu, porządkowaniu, przechowywaniu, adaptowaniu lub modyfikowaniu, pobieraniu, przeglądaniu, wykorzystywaniu, ujawnianiu poprzez przesyłanie, rozpowszechnianiu lub innego rodzaju udostępnianiu, dopasowywaniu lub łączeniu, ograniczaniu, usuwaniu lub niszczeniu danych osobowych;


 ZAKRES GROMADZONYCH DANYCH

„ROMIKO” może zbierać (gromadzić), wykorzystywać, przetwarzać, przechowywać lub przekazywać dane osobowe, w tym:

Dane określające tożsamość: dane obejmują pełne imię i nazwisko, adres zameldowania lub adres zamieszkania.

Dane kontaktowe: to dane, które służą do kontaktowania się z osobą, której dane dotyczą. Należą do nich numer telefonu, adres, adres e-mail oraz dane rozliczeniowe.

Dane finansowe: należy do nich numer konta bankowego i nazwisko jego właściciela.

Dane dotyczące wykorzystania i dane techniczne: są to takie dane, jak informacje dotyczące korzystania z Internetu, adres IP, dane logowania, unikalny identyfikator Osoby, której dane osobowe dotyczą, zainstalowana wersja oprogramowania, dodatki (pluginy), ustawienia językowe, preferencje dotyczące plików cookie (ciasteczek), słowa kluczowe używane w wyszukiwarce, włączone działanie JavaScript, treści oraz strony, jakie są wykorzystywane na Stronie lub na Platformę, odwiedzane obszary i czas spędzony na podstronach i sekcjach Strony lub Platformy.

Dane marketingowe i dotyczące komunikacji: Obejmuje to zapis decyzji osoby, której dane dotyczą o zgodzie na otrzymywanie materiałów marketingowych od nas lub od stron trzecich lub brak takiej zgody.


CEL PRZETWARZANIA:

Dane kontaktowe: dane osobowe przesłane do „ROMIKO” podczas kontaktu ze strony, bądź za pośrednictwem adresu kontaktowego e-mail lub SMS będą przetwarzane przez Administratora wyłącznie w celu odpowiedzi na zapytanie, konwersacji, ogólnego kontaktu z Użytkownikiem.

Dane rejestracyjne: Dane wykorzystane będą do zawarcia umowy kupna-sprzedaży i realizacji kupna sprzedaży. Zbierane są także dane potrzebne do obsługi klienta - wysyłki faktur, informacji dotyczących zamówienia i wszystkich innych czynności związanych z procesem obsługi sprzedażowej klienta.

Marketing bezpośredni produktów i usług: realizacja prawnie uzasadnionych interesów „ROMIKO” (tj. prezentowanie oferty ich produktów i usług) oraz dodatkowo zgoda – w odniesieniu do elektronicznego oraz telefonicznego kanału komunikacji.

Prowadzenie ksiąg  podatkowych: wymagany przepisami prawa nakazującymi Administratorowi  przechowywanie ksiąg podatkowych (do czasu upływu okresu przedawnienia zobowiązania podatkowego, chyba że ustawy podatkowe stanowią inaczej)

Ustalenie, dochodzenie lub obrona roszczeń jakie może podnosić Administrator lub jakie mogą być podnoszone wobec Administratora: Dane są przechowywane przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu realizowanego przez Administratora, nie dłużej jednak niż przez okres przedawnienia roszczeń w stosunku do osoby, której dane dotyczą, z tytułu prowadzonej  przez Administratora działalności gospodarczej. Okres przedawnienia określają przepisy prawa, w szczególności kodeksu cywilnego (podstawowy termin przedawnienia dla roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi trzy lata, a dla umowy sprzedaży dwa lata).


CZAS PRZECHOWYWANIA DANYCH

„ROMIKO” może przechowywać Twoje dane osobowe przez czas niezbędny do realizacji celu, w jakim je zebraliśmy. Przechowywanie danych przez „ROMIKO” jest ustalane na podstawie zgodności z wymogami prawnymi (ustawowymi lub umownymi), księgowymi oraz dotyczącymi zgodności.

W przypadku, gdy „ROMIKO” przetwarza dane osobowe na podstawie zgody, okres przetwarzania trwa do momentu wycofania tej zgody przez Osobę, której dane dotyczą.

Dane osobowe osoby, której dane dotyczą, przetwarzane do celu obsługi zapytania ofertowego będą przetwarzane przez Administratora przez okres trwania korespondencji. W zależności od rezultatu zapytania dane mogą zasilić bazę klientów i będą dalej przetwarzane w celu realizacji umowy, albo zostaną usunięte jeżeli nie zaistnieje możliwość nawiązania współpracy.

W przypadku, gdy „ROMIKO” przetwarza dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu administratora danych, okres przetwarzania trwa do momentu ustania ww. interesu (np. okres przedawnienia roszczeń cywilnoprawnych) lub do momentu sprzeciwienia się osoby, której dane dotyczą, dalszemu takiemu przetwarzaniu – w sytuacjach, gdy sprzeciw taki zgodnie z przepisami prawa przysługuje.

W przypadku posiadania przez Użytkownika Konta w Sklepie Internetowym romiko.pl dane osobowe Użytkownika będą przechowywane tak długo, jak długo Użytkownik będzie prowadził Konto lub do czasu trwania umowy.

W przypadku, gdy „ROMIKO” przetwarza dane osobowe, ponieważ jest to konieczne z uwagi na obowiązujące przepisy prawa, okresy przetwarzania danych w tym celu określają te przepisy.

W przypadku braku konkretnych wymogów prawnych lub umownych, podstawowy okres przechowywania danych w przypadku zapisów i innej dokumentacji dowodowej sporządzonej w trakcie wykonywania umowy maksymalnie 10 lat.


PRAWA OSOBY, KTÓREJ DANE OSOBOWE DOTYCZĄ

Podanie danych osobowych przy rejestracji w sklepie internetowym lub podczas kontaktu drogą elektroniczną lub tradycyjną ma charakter dobrowolny, jednak niepodanie tych danych może uniemożliwić realizację zamówienia lub kontakt.

Administrator danych osobowych zapewnia realizację wskazanych poniżej uprawnień Osoby, której dane osobowe dotyczą. W przypadku chęci realizacji tych praw, należy wysłać maila na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.


PRAWO DO COFNIĘCIA ZGODY

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo do cofnięcia każdej zgody, jakiej udzielił w momencie rejestracji do Serwisu, jak również podczas korzystania z poszczególnych usług i funkcjonalności oferowanych w Serwisie. Należy jednak pamiętać, że wiązać się to może z utratą możliwości korzystanie przez Osoby, której dane osobowe dotyczą  z usług lub funkcjonalności Serwisu, które zgodnie z prawem Administrator danych świadczy jedynie za zgodą.

PRAWO DO SPRZECIWU WOBEC WYKORZYSTANIA DANYCH

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec wykorzystania swoich danych osobowych, jeżeli dane Osoby, której dane osobowe dotyczą przetwarzane są w oparciu o prawnie uzasadniony interes, np. marketingiem produktów i usług. Rezygnacja z otrzymywania komunikatów marketingowych dotyczących produktów lub usług FIRMY, będzie oznaczać dla Administratora danych sprzeciw Osoby, której dane osobowe dotyczą na przetwarzanie jego danych osobowych. Jeżeli sprzeciw Osoby, której dane osobowe dotyczą okaże się zasadny i nie będzie innej podstawy prawnej do przetwarzania danych osobowych Osoby, której dane osobowe dotyczą, Administrator danych usunie dane Osoby, której dane osobowe dotyczą, wobec wykorzystania, których wniósł sprzeciw.


Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo żądania usunięcia danych osobowych, pod warunkiem, że:

  • wycofał określoną zgodę, w zakresie, w jakim dane osobowe były przetwarzane w oparciu o jego zgodę;
  • dane osobowe Osoby, której dane osobowe dotyczą przestały być niezbędne do celów, w których zostały zebrane lub w których były przetwarzane;
  • wniósł sprzeciw wobec wykorzystywania swoich danych w celach marketingowych;
  • dane osobowe Osoby, której dane osobowe dotyczą są przetwarzane niezgodnie z prawem.

Pomimo żądania usunięcia danych osobowych, w związku z wniesieniem sprzeciwu lub wycofaniem zgody, Administrator może zachować pewne dane osobowe w zakresie niezbędnym do celów ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.


PRAWO DO OGRANICZENIA PRZETWARZANIA DANYCH

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo do żądania ograniczenia wykorzystania swoich danych osobowych w następujących przypadkach:

  • gdy przetwarzanie danych Osoby, której dane osobowe dotyczą jest niezgodne z prawem, a zamiast usunięcia danych zażąda ograniczenia ich wykorzystania;
  • gdy kwestionuje prawidłowość swoich danych osobowych – wówczas Administrator ograniczy ich wykorzystanie na czas potrzebny do sprawdzenia prawidłowości jego danych;
  • gdy dane osobowe Osoby, której dane osobowe dotyczą przestały być niezbędne do celów, w których Administrator je zabrał lub wykorzystywał;
  • gdy Osoba, której dane osobowe dotyczą wniósł sprzeciw wobec wykorzystania swoich danych – wówczas ograniczenie następuje na czas potrzebny do rozważenia, czy – ze względu na szczególną sytuację Osoby, której dane osobowe dotyczą – ochrona interesów, praw i wolności przeważa nad interesami, które realizuje Administrator, przetwarzając dane osobowe Osoby, której dane osobowe dotyczą.


PRAWO DOSTĘPU DO DANYCH

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymanie ich kopii. Ma prawo uzyskać od Administratora potwierdzenie, czy ten przetwarza jego dane osobowe, a jeżeli ma to miejsce, ma prawo:

  • uzyskać dostęp do swoich danych osobowych - uzyskać informacje o celach przetwarzania, kategoriach przetwarzanych danych osobowych, o odbiorcach lub kategoriach odbiorców tych danych, planowanym okresie przechowywania danych lub o kryteriach ustalania tego okresu, o prawach przysługujących Użytkownikowi na mocy RODO oraz o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego, o źródle tych danych, o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu oraz o zabezpieczeniach stosowanych w związku z przekazaniem tych danych poza Unię Europejską;
  • uzyskać kopię swoich danych osobowych.


PRAWO DO SPROSTOWANIA DANYCH LUB UZUPEŁNIENIA DANYCH NIEKOMPLETNYCH

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo do sprostowania (poprawiania) danych, jeżeli są nieprawidłowe. Jest to także prawo do uzupełnienia podanych przez siebie danych osobowych, jeżeli są niekompletne.


PRAWO DO PRZENOSZENIA DANYCH

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo otrzymać swoje dane osobowe, które dostarczył za pomocą Serwisu, a następnie przesłać je do innego, wybranego przez siebie, administratora danych osobowych. Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo żądać, by dane osobowe zostały przesłane przez Administratora bezpośrednio innemu administratorowi, o ile jest to technicznie możliwe.


WNIESIENIA SKARGI DO ORGANU NADZORCZEGO

Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo zgłaszać do Administratora skargi, zapytania i wnioski dotyczące przetwarzania jego danych osobowych oraz realizacji przysługujących jemu uprawnień. Osoba, której dane osobowe dotyczą ma prawo złożyć skargę do organu nadzorczego (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych) z siedzibą przy ul. Stawki 2 w Warszawie.

Osoba, której dane osobowe dotyczą może realizować swoje prawa przez zgłoszenie żądania na adres ROMIKO Robert Mikos ul. Ceramiczna 18 lok.331, 03-126 Warszawa